Måltidskasser er genvejen til sund og varieret mad på den halve tid

Vi køber måltidskasser som aldrig før og salget er de senere år blevet til en milliardforretning. Det betyder også at der er kommet rigtig mange leverandører af måltidskasser. Den øgede konkurrence er rigtig god for os forbrugere, for det betyder både lavere priser og større udvalg.

Hvad er en måltidskasse

Som navnet antyder, er en måltidskasse en kasse med et eller flere måltider. Måltidskassen leveres til døren, og som oftest indeholder kassen opskrifter til et eller flere måltider, samt alle de ingredienser og råvarer du skal bruge for at tilberede måltidet. Der er dog også flere leverandører, som tilbyder madkasser med færdigretter der bare skal varmes i ovnen.

Ideen er, at du spare tid på indkøb og/eller tilberedning, plus at du slipper for at tænke over hvad du skal lave af aftensmad.

Blandt de mest populære måltidskasser er leverandører som:

  • Kokkens hverdagsmad
  • Ret Nemt
  • HelloFresh
  • Marley Spoon 

Stort udvalg med nogle begrænsninger

De mange nye måltidskassefirmaer åbner ganske vist en masse nye muligheder for os forbrugere, men samtidig er det også blevet mere uoverskueligt at finde rundt i. Og der er virkelig mange muligheder.

Om du er til økologi og eller konventionelle fødevarer er der madkasser til dig. Og har du andre ønsker kan det også lade sige gøre. Hvis du er til kødfri dage og klimavenlige retter, eller er du vegetar, veganer, pescetar, fleksitar eller noget helt femte er der også en måltidskasse til dig.

Lider du af allergier ser det dog knap så godt ud. Der er nogle enkelte firmaer der kan levere laktosefri og glutenfri måltidskasser, men det er overraskende få. Det er dog blevet bedre de senere år.

Er i en stor familie på 4-5 personer er priserne ganske fornuftige, men hos langt de fleste leverandører bliver det hurtigt dyrt hvis du er alene.

Hvorfor overhovedet købe måltidskasser?

De 3 mest almindelige grunde til at købe måltidskasser er:

  • For at det skal være sundere
  • For at prøve nogle nye retter
  • For at det skal være nemmere

De to første punkter opfylder mange måltidskasser. De fleste leverandører er rigtig gode til at variere de middagsretter man får hver uge. Og hos de fleste er retterne også rigtig fornuftige når det gælder sundhed og ernæring. Men rigtig mange måltidskasse-retter er bestemt ikke nemme at tilberede… eller rettere, de er ikke hurtige at tilberede. Det er her måltidskasse med færdigretter eller semi-tilberedte retter kommer ind i billedet. 

Ny opskrift tager bare længere tid at tilberede

Måltidskasser gør hele madlavningsprocessen lidt lettere, idet du slipper for at købe ind samt finde opskrift og ingredienser frem

Selve tilberedningen tager dog oftest længere tid, hvis det er en ret eller opskrift du ikke er vant til at lave. Og det er det ofte, for som nævnt gør de fleste måltidskassefirmaer meget for, at deres retter er lidt anderledes og lidt mere spændende end de klassiske hverdagsretter mange af os plejer at lave.

Hvilken type måltidskasser er bedst

Fordelen ved færdigtilberedte retter er selvfølgelig at det er MEGET hurtigere og nemmere at have med at gøre. Selv det lokale pizzeria kan dårligt hamle op med en ret der bare skal sættes i ovnen. Og så er det både sundere og billigere end fastfood.

Ulempen er at færdigretter ofte er lidt dyrere end de madkasser der i stedet indeholder de rå ingredienser til at lave en middagsret.

Et andet problem er holdbarheden. Mange færdigretter skal ofte spises 2-3 dage efter levering, medmindre den er proppet med tilsætningsstoffer som konserveringsmidler, stabilisatorer og alt det andet du kender fra supermarkedets færdigretter.

En løsning på holdbarhedsproblemet kan være frosne færdigretter som eksempelvis Halkær Ådal leverer. Udfordringen er, at det ikke er alle retter der egner sig til nedfrysning, så udvalget har nogle begrænsninger

Det bedste fra begge verdener

Hvis du synes, det er svært at vælge mellem færdigretter og de traditionelle måltidskasser, er du ikke alene. Heldigvis udelukker det ene jo ikke det andet.

Du kan eksempelvis bestille fra to forskellige firmaer. Det kan eksempelvis være færdigretter hver anden uge, og tilberedning fra bunden de andre uger. Eller du kan vælge at bestille en kasse med retter til 2-3 dage fra færdigret-leverandøren og det samme fra en af de andre leverandører.

Et andet alternativ er, at bestille fra et firma der har både hurtige og mere traditionelle retter, som du selv kan vælge i mellem. Der er også flere firmaer der tilbyder semi-tilberedte retter. Det kan være at der er nogle grøntsager der skal hakkes, men sovs, kød, dressing og så videre er tilberedt.

Mange er begyndt at holde kødfri dage… især de unge

Ifølge Dansk Vegetarisk Forening er det kun 2,5 % af alle danskere der spiser 100% vegetarisk eller vegansk, og set i det lys kan det måske overraske hvor stort udvalget af vegetarmåltidskasser er blevet.

Forklaringen skal dog findes blandt flexitarer og pescetarer. For hele 14% af danskerne spiser nemlig overvejende vegetarisk. Spørger vi hvor mange der har mindst en kødløs dag om ugen kommer tallet helt op på 30%.

Personligt spiser jeg meget mindre kød i dag end jeg gjorde for 10 år siden, og det er langt fra den eneste der gør. Der er rigtig mange der gerne vil skære ned på kødet. Hele 58% af alle siger ønsker at spise mindre kød, og det tal er på 72% for de unge mellem 18 og 34 år. Det kan jo lyde som utrolig høje tal, men det behøver jo ikke være enten eller.

Hvorfor så spise vegetarisk? Der kan være mange gode grunde. Når man spørger folk, er de mest almindelige grunde:

  •     Sundhed
  •     Bæredygtighed og klima
  •     Dyrevelfærd
  •     Prøve helt nye retter
  •     Mere behagelig mæthed

Men lad os tage et hurtig kig på de 5 grunde og se om de kan tåle et nærmere eftersyn.

Sundhed

Det er som sådan ikke ”sundere” at spise vegetarisk. Det er godt at spise grøntsager, og det er godt at spise varieret, men begge ting kan sagtens forenes med at spise kød. Det er dog ofte sådan, at mange kødspisere ikke får nok frugt og grønt, og her kan det virkelig gøre en forskel at indføre et par kødfrie dage om ugen.

Bæredygtighed og klimaet

Der er helt uomtvisteligt bedre for klimaet at spise vegetarisk. Alene det faktum, at 80% af vores landbrugsjord bruges til at dyrke foder til dyr, mens kun 10% bliver brugt til dyrkning af mad til os mennesker, har en meget stor klimaeffekt. De resterende 10% landbrugsjord bliver brugt til blomster, juletræer, biodiesel-raps og den slags. Hvis alle var veganere, kunne vi sløjfe op imod halvdelen af al landbrugsjord. Det er selvfølgelig næppe realistisk, men mindre kan også gøre det, så hvis du vil give klimaet en hånd, er det altså en god ide at skære ned på kødet.

Kilde: Videnskab.dk og Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening

Dyrevelfærd

Der er mange holdninger til dyrevelfærd og fødevarer. Kød kan produceres på mange måder, og nogle bedre end andre når det gælder dyrenes velbefindende. Nogle vil også debattere i hvor stor en grad dyr har følelser, men lige meget hvordan man vender og drejer det, bliver færre dyr selvfølgelig slagtet hvis vi spiser mindre kød.

Prøv noget nyt

Når hamsterhjulet snurrer og hverdagen presser sig på, har mange af os har en tendens til mere eller mindre, at lave de samme 10-20 retter igen og igen. Det er der jo som sådan ikke noget i vejen med, men dels er det rart med afveksling, og dels er det svært at bryde ud af rutinen. Det er især et problem hvis du har en ambition om at indføre et par kødfrie dage, og her er vegetar måltidskasser virkelig en stor hjælp. Vælger du de rigtig nemme måltidskasser, som dem fra eksempelvis Simple Feast som bare skal varmes, får du ikke alene vegetarisk aftensmad, men også nem aftensmad.

Behagelig mæthed

Vegetarmad mætter på en anden måde end traditionelle retter med kød og sovs. Mange kødspisere fortæller, at de oplever at blive mindre proppet og mindre træt efter at have spist vegetarisk aftensmad på de kødfri dage. Om det er det samme for dig, skal jeg ikke kunne sige, men det er da i hvert fald endnu et argument for at prøve en aften eller to med vegetarisk mad.

Sidst men ikke mindst

Prøv flere forskellige måltidskassefirmaer. De har hver deres stærke og svage sider, og til syvende og sidst handler det meget om personlige præferencer. Det der er nemt og hurtigt for dig, er måske smadderbesværligt for mig. Og vice versa.

Skriv en kommentar